De Torenmortier

In de eerste helft van de 20e eeuw was op vrijwel alle kermissen in Noord-Brabant en België de aanwezigheid van één of meer grote dansorgels vaste prik. Tegenwoordig is "De Torenmortier" één van de laatste reizende dansorgels ter wereld. In 1936 werd het gebouwd door de firma Th. Mortier in Antwerpen en vervolgens werd het enkele decennia lang verhuurd op kermissen, voornamelijk in Noord-Brabant. Begin jaren '80 werd het enige tijd opgesteld in een circustent in Ponypark Slagharen. De laatste jaren is het orgel voornamelijk te zien geweest in de Spiegeltent op de Tilburgse kermis.

Het front van het orgel is meer dan 8 meter breed, ruim 4 meter hoog en is in de Art Deco/Tuschinski-stijl uitgevoerd. Sinds de bouw van het orgel is dit grotendeels ongewijzigd gebleven. In het orgel is tevens verlichting verwerkt die wisselt met de muziek en samen met de drie accordeons is het geheel een lust voor oog en oor.

Het repertoire bestaat uit dansmuziek van de periode van 1900 tot heden en dus is er voor elke generatie wat wils. Het volume van dit orgel is ondanks het formaat zeer geschikt voor binnen, maar het orgel kan ook met een spiegeltent worden gehuurd voor plaatsing in de open lucht.

De Torenmortier is beschikbaar voor verhuurperiodes van meerdere aaneengesloten dagen. Neem voor meer informatie contact op!